Disque D’Oor/Tips


TIP VAN ROOS

VAMPIRE WEEKEND – Only God Was Above Us (2lp/cd) 44,95/18,95

Vampire Weekend behoeft na 16 jaar eigenlijk geen introductie meer en bevestigd hun plek in de muziekwereld met hun 5e studio album.
‘Only God Was Above Us’ begint klein en met de zachte woorden “Fuck the world”, waarna de melodieuze piano al snel uit de bocht vliegt. De band schiet alle kanten op; piano, blazers, strijkers, elektronica, niks is te gek. Maar er zijn ook genoeg rustpunten.
Niet zo recht toe recht aan als eerder werk en het vergt hier en daar misschien een aantal luisterbeurten, maar als dan alles op zijn plek valt is het des te meer te waarderen.
Op ‘Only God Was Above Us’ is er zowel herkenning als vernieuwing te horen. Aanrader!


TIP VAN GERARD

DONNA BLUE – Into the Realm of Love (lp/cd) 29,95/18,95

Ik had nog nooit van Donna Blue gehoord tot ik in de Volkskrant een 4-sterrenrecensie las van oud-medewerker Gijsbert Kamer.
Voor zover wij weten geen familie.
Ik keek nog vreemder op toen ik begreep dat de kern van Donna Blue, zang/keys Danique van Kesteren en Gitarist/zang Bart van Dalen, uit Hilversum komt. Je wordt ouder Papa, je kan het allemaal niet meer bijbenen.
Wat ik prima kan volgen is de muziek van het duo, (live aangevuld met drummer en bassist) daarin valt van alles te ontdekken. De muziek laat zich omschrijven als een kruising tussen Hazlewood/Sinatra, Serge Gainsbourg, sixties yéyé, overgoten met een psychedelisch sausje. Voorwaar een hele mond vol. Ontzettend lekker plaatje!


TIP VAN BOB

EINSTURZENDE NEUBAUTEN – Rampen (Apm: Alien Pop Music) (2lp/2cd) 49,95/24,95

Einstürzende Neubauten zijn met een heus dubbelalbum op de proppen gekomen, 4 jaar na Alles In Allem en 44 jaar na hun oprichting. Rampen-APM; Alien Pop Music herbergt 15 tracks, verdeeld over 2 discs.
Qua tijdsduur had dat nauwelijks gehoeven, het zit hem meer in de verschillen. Disc 2 is iets experimenteler dan disc 1, hoewel beide discs de nodige portie popmuziek bevatten. Of moeten we spreken over Alien Pop Music? Want eigenzinnig blijven de Neubauten sowieso.
Het is een volwassen popalbum geworden, met natuurlijk wel de buitenissige percussie van N.U. Unruh en de karakteristieke teksten en zang van Blixa Bargeld. Mochten we weer 4 jaar moeten wachten op de volgende, met dit album kunnen we een hele tijd vooruit!