Disque D’Oor/Tips


DISQUE D’OOR:

PAOLO NUTINI – Last Night in the Bittersweet (2lp/cd) 34,95/18,95

Paolo Nutini’s vorige lp/cd ‘Caustic Love’ verscheen in 2014 en was zeker in Europa een gigantisch succes. Voor de opvolger ‘Last Night in the Bittersweet’ nam hij de tijd, volgens de geruchten was hij meer in de kroeg te vinden dan in de studio. Maar het op 1 juli uitgekomen album voldoet aan de hoge verwachtingen. Gevarieerder dan zijn voorganger met een fantastische zanger die het af en toe uit zijn tenen lijkt te halen. Kortom, 16 nummers, 71 minuten lekker, topplaat.


TIP VAN BOB

Hawkwind – The Future Never Waits (cd) 19,95

Dat een band, 54 jaar na oprichting, anno nu nog steeds relevant kan zijn, bewijst Hawkwind met hun nieuwe album The Future Never Waits.
Nog altijd is het karakteristieke stemgeluid van Dave Brock, 81 jaar inmiddels, erg goed aanwezig, evenals de spacerock waar de band groot mee geworden is.
Echter de toevoeging van toetsenist Thighpaulsandra geeft dit album een verrassende vernieuwing. Hij werkte al eerder o.a. met Julian Cope, Spiritualized, en Coil.
Eindelijk is de vervanger van synthesist Tim Blake gevonden voor de hoognodige space klanken.
The Future Never Waits is daarmee het beste Hawkwind album sinds tijden. The Future is now…


TIP VAN GERARD

ARLO PARKS – My Soft Machine (lp/cd) 29,95/18,95

Met haar debut ‘Çollapsed in Sunbeams’ in 2021 maakte Arlo Parks diepe indruk.
Twee jaar later verschijnt ‘My Soft Machine’ van de inmiddels 22 jarige in Londen geboren vrouw met Nigeriaanse roots.
Ze zingt over relaties, onzekerheden en pijn. Qua stijl is het diverser dan haar eerste album, maar ze blijft toch erg bij zichzelf.
Misschien iets minder opvallend of indrukwekkend dan het debuut, maar er blijft genoeg moois over om te spreken van een waardige opvolger!


TIP VAN JORN

FANTASTIC NEGRITO – Grandfather Courage (lp/cd) 29,95/15,95

Fantastic Negrito is de artiesten naam van ‘blues’ man Xavier Dphrepaulezz. ‘Blues’ zet ik even tussen aanhalingstekens omdat Fantastic Negrito blues graag mixt met verschillende genres zoals hip-hop, funk, folk en soul. Ook zijn laatste album ‘Grandfather Courage’ is niet recht toe recht aan blues te noemen, maar in tegenstelling tot voorganger ‘White Jesus, Black Problems’ is dat hier wel de leidende stijl. Veelal akoestische, relaxte blues die toch urgent en geïnspireerd klinkt. Wat wil je nog meer?


TIP VAN ROOS

SUBLIME – $5 At the Door (2lp/cd) 42,95/18,95

Sublime werd in 1988 gevormd in Long Beach, California.
De band viel op door hun mix van verschillende stijlen; onder andere punk, ska, dub, reggae en hiphop. Sublime werd pas echt bekend door hun 3e album, dat 2 maanden na de dood van zanger Bradley Nowell uit kwam in 1996. Hierdoor hebben maar weinig mensen de band live gezien en behalve de vele rammelige bootlegs zijn er weinig goede live registraties.
Dit is toch wel een van de betere opnames, ruw en authentiek. Een mooi tijdsbeeld van Sublime en de Ska Punk scene in Long Beach in de jaren 90.
Voor fans die de energieke live shows nooit hebben kunnen meemaken.
Wat mij betreft dus zeker een aanvulling
!